Vergeturi – defecte ale pielei sub formă de benzi de diverse lățimi si lungimi, care pot avea o culoare albă până la roșu-violet în funcție de numărul de vase mici. Cu timpul ele se decolorează, dar pentru aceasta este nevoe de mai multe luni sau chiar ani.

Vergeturile nu provoacă daune fizice pentru sănătate și nu sunt o boală, însă au un aspect inestetic.

Cel mai fregvent vergeturile apar la femeile gravide sub forma de cicatrici atrofice pe piept, abdomen, coapse si fese. Dar în culturism, cu cresterea masei musculare ele apar pe partea interioară a brațelor, partea din față a axilei, umeri și spate. De asemenea vergeturile deseori apar la persoanele obeze,  în special pe abdomen.

Vergeturile în culturism

vergeturi-bodybildingLa culturiști  vergeturile apar din cauza creșterii rapide a masei musculare și întinderii pielii. Astfel, colagenul si elastina (proteinele structurale ale pielii), nu reușesc să se sintezeze în cantități suficiente. Deseori problema apare la adolescenți, care sunt într-o fază de pubertate.

Vergeturile apar fregvent atunci când se utilizează steroizii anabolici, din cauza creșterii extrem de rapide a brațelor si mușchilor pectorali. La început vergeturile au o nuanță vizibilă violet-roșiatică, dar în câteva luni se decoloreaza si devin practic neobservate.

Alte motive

 • Tulburări hormonale
 • Sarcina
 • Pubertate
 • Obezitatea
 • Ereditate
 • Stresul
 • Dietă incorectă
 • Fumatul
Profilaxie

Cel mai simplu este prevenirea apariției vergeturilor decât căutarea modalităților de tratare și eliminare. Profilaxia este foarte simplă – nu permiteți creșterea bruscă a greutății corpului (nu mai mult de 3-4 kg pe luna). În cazul în care, în acest ritm de creștere a masei apar noi vergeturi, atunci el trebue să fie încă mai lent.

Asigurați-vă că dieta este corectă și consumați cantitatea necesară de vitamine și minerale (deosebit de important este acidul ascorbic). Este sens să folosiți loțiuni de hidratare si uleiuri cu vitamina E și colagen pentru prevenirea vergeturilor.

Tratamentul vergeturilor
Metode ineficiente de eliminare a vergeturilor

Concluzia despre metodele ineficiente de eliminare a vergeturilor a fost făcută pe baza analizei comentariilor, experimentelor și cercеtărilor.

Creme, unguente și loțiuni

Au fost studiate compoziția celor mai populare preparate pentru utilizare în exterior și au fost căutate lucrări științifice, care conțineau informații cu privire la benificiile acestor componente. Ca urmare, se poate concluziona că practic toate cremele, unguentele și loțiunile moderne sunt inutile și ineficiente pentru tratarea și eliminarea vergeturilor.

 • Vitamine si minerale (inclusiv vitamina E – tocoferol)
 • Colagen si elastina – un efect foarte scăzut
 • Untul de cacao și extracte de plante
 • Extract de Gotu Kola
 • Ulei de pește
 • Acidul hialuronic
 • Mentol
 • Uleiuri vegetale

Această listă nu este completă, deoarece producătorii includ de multe ori componente care nu au fost utilizate anterior, dar nu există studii științifice și dovezi legate de beneficiul lor. Componentele auxiliare, cum ar fi lanolina, lipozomi, transportatori etc. de asemenea, nu poat îmbunătăți semnificativ proprietățile de tratare.

Aproape întotdeauna folosirea cremelor coincide cu decolorarea obișnuită a vergeturilor, care este percepută greșitca un efect de tratament efectiv.

Metode eficiente de eliminare a vergeturilor

Terapia cu radiofrecvență în combinație cu iradierea cu laser, dermabraziunea – duce la o îmbunătățire semnificativă, au fost făcute destul de multe studii, care confirmă acest lucru.

Mezoterapia, șlefuirea, peelingul sunt rezultate foarte controversate, în funcție de specificul metodologiei.

Rezultate cosmetice excelente pot fi obținute prin bronzare.

Concluzii

Așa cum deja este clar că metodele de tratare și eliminare a vergeturilor sunt foarte limitate, trebue în primul rând să acordăm atenție profilaxiei. Nu dați crezare persoanelor care vă conving, că a fost inventat un nou preparat efectiv sau o metodă, care trateazaă vergeturile efectiv. Dacă acest lucru se va întâmpla, atunci desprea aceasta va ști întreaga lume și va fi un număr mare de analogi.